Valg af motorsav

 

De motorsave, som fremstilles i dag, er specielt indrettede efter arbejdsforhold og brugere. Inden du køber en motorsav, skal du derfor gøre dig klart, hvad du skal bruge den til. Spørgsmålene nedenfor kan gøre det lettere at vælge en motorsav af den rigtige type og størrelse. 

 

Svar på følgende spørgsmål før du køber en motorsav:
 - Hvor vant er jeg til at bruge en motorsav
 - Hvad skal jeg bruge motorsaven til? Skal den med på arbejde på fuld tid, eller skal den bare bruges derhjemme?
 - Hvor store træer skal jeg generelt kunne fælde? Hårdt eller blødt træ? Skal jeg bruge en lille eller stor sav?
 - Hvor ofte skal jeg bruge motorsaven? Hver dag, en gang om måneden eller et par gange om året?
 - Hvor vigtig er motorsavens ergonomi? Lave vibrationer, velafbalanceret m. m.
 - Hvor vigtig er sikkerheden? Bør saven have TrioBrake™?
 - Hvor stor en rolle spiller gode service- og vedligeholdelsesegenskaber? Betyder det noget af luftfilter og tændrør er lette at komme til? Skal være nemt at stramme og udskifte kæden?
 - På hvilke årstider skal jeg bruge motorsaven? Skal den være egnet til brug om vinteren, med varme i håndtagene?

Husqvarna motorsav

Husqvarna motorsav

 

 

 

 

 

 

Forskellige typer motorsave

 

Motorsave kan i store træk inddeles i følgende grupper: 

 

1. Professionele save

- Motorsave med maksimal ydeevne og optimal ergonomi. Specielt beregnet til professionelt fuldtids- ellers deltidsarbejde. De fås også med varme i håndtagene. 

 

 

2. Allroundsave

- Robuste motorsave. Samme grundkonstruktion som de profesionelle save, men med noget lavere ydeevne. Beregnet til deltidsbrug, f. eks. til brændesavning. 

 

 

3. Save til fritidsbrug/forbrugersave

- Små save der er lette at bruge, og som er beregnet til "fritidsbrug", dvs. hvor saven bruges knap så ofte. 

 

 

4. Træbeskæringssave

- Savene er udviklet specielt til professionelt træbeskæring. Håndtering og arbejdsteknik for disse save omtales ikke i denne vejledning og kræver et særskilt kursus.

 

 

Motorsavsstørrelse

 

Motorsavens størrelse bestemmes af cylindervolumen (cm3) og effekt (hk og kW). Følgende faktorer bestemmer, hvor stor motorsaven bør være:

Viden og erfaring - vælg en mindre motorsav med mindre motorkraft, hvis du ikke har meget erfaring med at bruge en motorsav. En lille sav er lettere at håndtere end en stor. Hvis motorsaven er for tung, bliver du træt i hænder og arme, hvilket i længden kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Træstørrelse og træsort - Vælg en større motorsav med højere effekt, hvis du skal kunne fælde kraftigere træer, specielt i hårdere træsorter. Hvis motorsaven er for lille, betyer et voldsom belastning for kroppen og unødigt slidt på saven. 

 

Længde på savsværdet

 

 

Længden på savets sværd bestemmes af træets dimension og i et vist omfang også af brugeres vien og erfaring. Hvis du er vant til at arbejde med en motorsav, bør du kunne vælge imellem mindst 2 forskellige sværdlængder, så du kan variere længden efter træets dimensioner. Et kortere sværd vejer mindre og er lettere at manøvrere med f. eks. afkvistning. Til større trædimensioner bruges der et længere sværd.